Friday, 8 June 2012

Membantah Pembekuan PTPTN


Dek kerana mereka berkuasa, mahasiswa telah dijadikan sebagai tempat uji kaji adalaha suatu tindakan yang sangat kami kesali dan mengecam tindakan tersebut. Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) Terengganu menentang tindakan tersebut sebagai suatu tindakan yang tidak masuk akal dan tidak professional.

Hal ini menampakkan seolah-olah mereka sudah lari dari slogan yang dilaung-laungkan selama ini oleh Perdana Menteri iaitu “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”. Dengan membekukan PTPTN bagi kemasukkan pelajar baru-baru ini, jelas ia menunjukkan bahawa kerajaan pemerintah hari ini terdesak sehingga sanggup menjadikan mahasiswa sebagai mangsa politik bagi menunjuk yang mereka ini berkuasa.

Pebuatan ini jelas telah menzalimi mahasiswa, KUIS dan UNISEL untuk dijadikan mangsa pemerintah seperti mana kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hanya sekadar ingin menguji sama ada Kerajaan Negeri Selangor serius dalam menyediakan pendidikan percuma. Hal ini dengan jelasnya mereka menzalimi hak mahasiswa dan kami mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan zalim ini. Hal ini ada disebutkan di dalam Al-Quran pada Surah Al-Maidah ayat 8 :
  
Wahai orang-orang Yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang Yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. dan bertaqwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui Dengan mendalam akan apa Yang kamu lakukan. Omar Abu Dardak Bin Suhaimi
Pengerusi GAMIS
Negeri Terengganu.

No comments:

Post a Comment